KJELL JOHANNESSEN -LYSESTAKER

   viser papirarbeider

     28.mars-13.april 2019

ÅPNING TORSDAG 28.MARS KL 1700-1900

 

 

Keramikk av KJ

Silketrykk av KJ

KJELL JOHANNESSEN

KJELLJOHANNESSEN

Kjell Johannessen

 

 

KJELL JOHANNESSEN

Keramiker

Født 7. september 1951 og vokste opp på Jørpeland i Strand kommune. I 1968 begynte han på Norsk Kunsthåndverskole på Voss der han fikk sin grunnutdanning innenfor ornamentikk og modellering. I 1971 begynte Johannessen på Graveren Keramikkfabrikk på Sandnes. Først som lærling, senere som frihåndsdreier. I 1971 – 1973 designet han flere nye modeller for fabrikken. Han arbeidet også på Glitt Keramikkfabrikk i Reykjavik. I 1973 begynte han på Bergen Kunsthåndverkskole (nå Kunst- og Designhøgskolen). Diplom 1977. Lærere var bl.a. Alf Rognved og Kåre Mjøs. To år ved Vestlandske Kunstakademi 1975-1977 lærere var bl.a. Ola Enstad og Marit Wiklund. Under studiene etablerte Johannessen et keramikkverksted på Jørpeland med oljefyrt 1400 liters steingodsovn. Han skapte et levende keramikkmiljø med medstudenter i perioden 1974-82. Debuterte på Vestlandsutstillingen i 1975, Høstutstillingen i 1983. Har deltatt på Norske Kunsthåndverkers årsmønstring fra 1985, ni ganger til nå.

Fra 1981 etablerte Johannessen eget verksted i Bergen, Øvregaten 49. Startet Mariakrypten Galleri 1991-1995. Med 12 separatutstilling av etablerte keramikere/kunstnere. Fra 1995 viser han egne arbeider i galleriet.
Johannessen har arbeidet i mange materialer: rustfritt stål, granitt, marmor, betong og bronse. Formspråket til Johannessen har alltid vært frodig og saftig; han har presset steingodsleiren til det ytterste ved å slå på leiren med store trestokker og derved tilføre leiren et ekspressivt uttrykk. Formspråket har ofte barokke elementer i stort format. Lysestakene har vært hans kjennemerke i over 30 år. Han bruker ofte sorte glasurer. Ofte modellerer han lysestakene med stålstang innvendig, slik at han kan gå opp i høyden. Lysestakene brennes i deler og støpes sammen med en stålstang i midten. Johannessen ble eksponert på hele 90-tallet ved utstillinger ved bl.a. Bergen Kunstforening, nå Bergen Kunsthall, galleri Brandstrup og F15, Jeløya. Han var festspillutstiller ved Molde Kunstforening under jazzfestivalen i 1988. Han hadde også to separatutstillinger på Hå gamle prestegård, i 1990 og i 1997 hele anlegget. Han har hatt en rekke verv ved Norske Kunsthåndverkere, Hordaland, se ’www.kjell.no’.
Han har stilt ut i en rekke kjente gallerier i en årrekke – over 40 separatutstillinger og over 30 kollektivutstillinger, og deltatt på flere keramikksymposier i inn- og utland. Bl.a. utførte han to store marmorskulpturer i Serbia i 1987 og han deltok i Oslo internasjonale Keramikksymposium med workshop og separatutstilling i Galleri Notabene i 1990. Han ble portrettert i Ceramic Review i 1990 i forbindelse med symposiet.
Av utsmykningsoppdrag kan nevnes Universitetet i Bergen, Flesland helikopterterminal, Hurtigrutene M/S Nord- Norge og MS Nordkapp. Åtte utsmykninger i regi av Norske Kunsthåndverkere og Bildende Kunstnere. Av innkjøp kan nevnes Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Planleggings- og Samordningsdepartementet, Arbeids- og Administrasjonsdepartementet, Kommunal- og Regionaldepartementet, Statoil og Det Norske Kongehus. Representert ved ”Kongens reiser” – jubileumsutstilling på Kunstindustrimuseet i Oslo 2012.
Av undervisning kan nevnes Kunsthøgskolen i Bergen (tidl. Kunsthåndverkskolen i Bergen) der han var ansatt fra 1983-88 som høgskolelektor. Underviste i keramisk skulptur og aktmodellering. Sensor ved samme skole. Fana Folkehøgskole ett år, fem år som lektor ved Kyrre skole i Bergen (Tegning, form og farge). Han er brukt som foredragsholder en rekke ganger og som gjestelærer ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Johannessen ble medlem av byutviklingsgruppen Melting Pot på Jørpeland i 2001, og han tok initiativ til og ledet to internasjonale symposier i rustfritt stål, i samarbeid med Geir Hjetland i 2002 og 2003. Disse var de første symposier i verden i rustfritt stål, med 10 monumentale skulpturer som resultat. Disse står på Jørpeland.
Johannessen har vært ansatt som designer ved Hadeland Glassverk i 1991-92 og designet serien ”Rondane”. Han var også gjestekunstner ved Porsgrunn Porselen i 1996. Han har utført alle skulpturene ved Bryggen Museum, Bergen, i den faste utstillingen i 1984. Han var med og startet Keramikkinstituttet ved Friundervisningen i Bergen i 2001. Han var medlem av verdikommisjonen, avdeling Vestlandet, oppnevnt av Bondevik-regjeringen.
Johannessen er en ivrig samfunnsdebattant med artikler og leserinnlegg om byfornying, arkitektur og kulturstoff.

 

%d bloggere liker dette: